GENERALITATI

Catina alba (Hippophae rhamnoides L.) este un arbust fructifer din familia Eleagnacee.



PROPRIETATI

Fructele de catina alba au un continut foarte bogat in vitamine, saruri minerale, microelemente, etc.



UTILIZARI

Fructele de catina sunt utilizate in industria alimentara, farmacie, cosmetica, silvicultura.

DESPRE CATINA

Utilizari



Fructele de catina alba se pot valorifica sub forma de suc, sirop, nectar, gem, marmelada etc. Frunzele si ramurile tinere, precum si pulpa fructelor, constituie un bun furaj pentru animale, fiind utilizate si pentru prepararea ceaiului de catina. Fructul plantei are mare importanta pentru medicina umana si cea veterinara, reprezentand o intreaga farmacie cu efecte miraculoase pentru om si animal.

Fructele de catina alba sunt utilizate in industria alimentara, silvicultura, farmacie, cosmetica. Aceasta utilizare se datoreaza in primul rand continutului bogat in vitaminele C, A, B1,B2, B6, B9, E, K, P si F. Datorita continutului de acizi grasi nesaturati, catina alba are un rol important in reglarea permeabilitatii membranei celulare prin reducerea imbatranirii si ridarii tenului.
Extractele de catina alba au actiuni antioxidante, imunomodulatoare, antiinflamatorii si de vindecare a ranilor semnificative. Uleiul de catina este cel mai valoros produs din punct de vedere medical, fiind utilizat in tratarea mai multor afectiuni.

Prin prelucrari in laboratoarele farmaceutice, din catina alba se obtin tratamente extraordinare pentru tratarea depresiilor, bolii Parkinson, tumorilor, adenoamelor si leucemiei. Mugurii de catina au efect afrodisiac. Catina este si un foarte bun antiinflamator si inhiba pofta de mancare in cazul unor tratamente ale obezitatii. In reteaua farmaceutica se pot gasi sucuri si alte produse pe baza de extracte din catina alba (ceaiuri, ulei, capsule, sirop, pulbere si macerat de catina, etc.)

Extractele din frunze si fructe de catina pot fi dezvoltate ca medicament din plante sau ca element nutritional cu calitati antioxidante si de intarire a sistemului imunitar. Aplicatiile nutritionale cele mai cunoscute se refera la obtinerea cu mijloace clasice a sucului de catina (diluat sau concentrat), a otetului de catina, vinului de catina si siropului de catina.

"Atributele vitale pentru om, ale catinii albe, doar apa le depaseste."
Prof. univ. dr. Ion Brad