GENERALITATI

Catina alba (Hippophae rhamnoides L.) este un arbust fructifer din familia Eleagnacee.



PROPRIETATI

Fructele de catina alba au un continut foarte bogat in vitamine, saruri minerale, microelemente, etc.



UTILIZARI

Fructele de catina sunt utilizate in industria alimentara, farmacie, cosmetica, silvicultura.

DESPRE CATINA

Proprietati



Fructele de catina alba au efecte benefice asupra sanatatii. Au un continut foarte bogat in vitamine, saruri minerale, microelemente, antioxidanti, fitohormoni, etc.
Catina alba are un continut de vitamina C in proportie de doua ori mai mare decat macesele si de zece ori mai mare decat citricele. Vitaminele A, B1, B2, B6, B9, E, K, P si F sunt si ele prezente in fructele de catina in concentratii importante.

Fructele de catina alba contin ß-caroten in proportie mai mare decat la morcov si alti carotenoizi, precum si microelemente cum sunt P, Ca, Mg, K, Fe, Mo, B, celuloza, proteine cu continut ridicat de aminoacizi esentiali, uleiuri complexe, acizi organici si flavonoizi identici cu cei din Gingko biloba.

Remarcabil este continutul fructelor si frunzelor de catina alba in substante cu efect hormonal, in special serotonina, substanta recunoscuta ca avand efecte fiziologice legate de sistemul nervos central, sinteza proteinelor, stimularea sistemului imunoinductor, etc.

Fructele si preparatele din fructele de catina alba sunt recomandate in tratarea urmatoarelor afectiuni: avitaminoze, diaree, reumatism, urticarie si stari alergice, maladii neuroendocrine, anemii, boli de ficat, boli circulatorii si astenii de primavara. Datorita proprietatilor bactericide, se recomanda indeosebi in infectii gastrointestinale si dermice (stimuleaza epitelizarea tesuturilor) si se foloseste cu bune rezultate in geriatrie si chiar in oncologie. Catina alba este un combatant dovedit in lupta impotriva maladiilor canceroase, a diabetului, bolilor hepatice si digestive, dubland efectul medicatiei si intarind imunitatea organismului.