GENERALITATI

Catina alba (Hippophae rhamnoides L.) este un arbust fructifer din familia Eleagnacee.



PROPRIETATI

Fructele de catina alba au un continut foarte bogat in vitamine, saruri minerale, microelemente, etc.



UTILIZARI

Fructele de catina sunt utilizate in industria alimentara, farmacie, cosmetica, silvicultura.

DESPRE CATINA



Catina alba (Hippophae rhamnoides L.) este un arbust fructifer din familia Eleagnacee, existent atat in flora spontana, cat si in sistem de cultura (plantatie).
Catina alba este cunoscuta in diferite zone ale globului sub foarte multe denumiri populare, care exprima intotdeauna locul de unde provine, prezenta spinilor, culoarea fructelor sau efectul acestora asupra organismului uman.

Catina alba se remarca printr-o capacitate incredibila de adaptare fata de conditiile de sol si clima, ceea ce ii usureaza cresterea pe anumite terenuri sau ocuparea acestora.
Catina se prezinta ca un arbust inalt de 1,5-3,5 m, cu numerosi spini. In functie de conditiile de clima si sol, ea creste diferit, sub forma de tufa joasa taratoare in zonele aride si pe solurile sarace, sau sub forma arborescenta de 8-10 m inaltime pe soluri fertile.

Catina alba infloreste in lunile aprilie-mai si incepe sa fructifice la 2-5 ani dupa plantare, in continuare fructificarea fiind anuala, dar abundenta doar o data la 2 ani.
Fructele de catina alba se coc in septembrie-octombrie, dar se mentin pe arbusti pana in primavara, cand cad pe sol. Ca urmare, perioada de timp pentru recoltarea lor este foarte lunga.

Catina alba este o planta unica si valoroasa in sistem de cultura. Fructele si semintele sunt principalele surse de valori nutritive si terapeutice. Datorita acestor efecte benefice, din catina alba se obtin o diversitate de produse, in special uleiurile cu derivatiile sale.