Despre cătină

"Atributele vitale pentru om, ale cătinii albe, doar apa le depăşeşte."
Prof. univ. dr. Ion Brad

Cătina albă (Hippophae rhamnoides L.) este un arbust fructifer din familia Eleagnacee, existent atât în flora spontană, cât şi sistem de cultură (plantatie).

Cătina albă este cunoscută în diferite zone ale globului sub foarte multe denumiri populare, care exprimă întotdeauna locul de unde provine, prezenţa spinilor, culoarea fructelor sau efectul acestora asupra organismului uman.

Cătina se prezintă ca un arbust înalt de 1.5-3.5 m, cu numeroşi spini. În funcţie de condiţiile de climă şi sol, ea creşte diferit, sub formă de tufă joasă târâtoare în zonele aride şi pe solurile sărace, sau sub formă arborescentă de 8-10 m înălţime pe soluri fertile.

Cătina albă este o plantă unică şi valoroasă în sistem de cultură. Fructele şi seminţele sunt principalele surse de valori nutritive şi terapeutice. Datorită acestor efecte benefice, din cătina albă se obţin o diversitate de produse, în special uleiurile cu derivatiile sale.
Beneficiile cătinei:
- creşte nivelul de energie al organismului
- întăreşte sistemul imunitar
- îmbunătăţeşte activitatea sistemului cardio-vascular
- protejează sistemul nervos
- reglează metabolismul
- are efecte antioxidante


webdesign
despre-catina.php